בתפנית מדהימה של אירועים, טסלה , ענקית הרכב החשמלי, הייתה עדה לצלילה מחרידה של 12% בערך המניה שלה ביום חמישי, שהביאה להפסד מדהים של 80 מיליארד דולר בשווי השוק. הירידה החדה הגיעה שעות ספורות לאחר שטסלה פרסמה אזהרה מפוכחת על ההאטה בגידול במכירות המכוניות החשמליות והאיום הממשמש ובא הנשקף מהמתחרים הסיניים.
היום הסוער הזה סימן את ירידת המניות החמורה ביותר של טסלה ב-21 חודשים, שהגיעה לשיאה במחיר הסגירה הנמוך ביותר מאז דצמבר 2022. מאז תחילת 2024, שווי השוק של החברה צנח ב-210 מיליארד דולר מאיר עיניים, מה שעורר חששות בקרב המשקיעים. במהלך מצגת רווחים מכרעת ביום רביעי, הודתה טסלה, יצרנית הרכב היקרה בעולם, שגידול המכירות שלה לשנה הקרובה עשוי לרדת משמעותית מהציפיות הקודמות.
ההאטה מיוחסת לפיתוח המתמשך של רכב "הדור הבא" המיוחל להם, אשר צפוי להיות דגם זול יותר. גם הביצועים הפיננסיים של טסלה ברבעון האחרון הותירו את המשקיעים מאוכזבים. הרווח המתואם למניה צנח בשיעור ניכר של 40% בהשוואה לשנה הקודמת. יתרה מזאת, למרות ההכנסות שחצו את רף 25 מיליארד הדולר עם עלייה של 3%, הן לא עמדו בתחזיות השוק.
במגמה חסרת תקדים, דו"ח הרווחים של טסלה לרבעון השני ברציפות לא עמד בציפיות האנליסטים, מה שסימן ניגוד מוחלט לרצף הקודם של תחזיות מתעלות מאז תחילת 2021. מניית החברה, שהוכפלה בערכה לאורך 2023. , ראה התחלה חלשה בשנת 2024, וצנחה ב-16% לפני פרסום דוח הרווחים ביום רביעי.
ירידת מניות משמעותית זו ביום חמישי הזכירה את אפריל 2022 כאשר טסלה התמודדה עם שיבושים מתמשכים בשרשרת האספקה שנגרמו על ידי המגיפה. באותו זמן, החברה סגרה זמנית את המפעל שלה בשנחאי עקב התפרצות נגיף הקורונה בסין. דוח הרווחים של טסלה לרבעון הרביעי חשף לחץ ניכר על הרווחים והרווחים שלה.
הרווח התפעולי של החברה ירד כמעט במחצית, ירד ל-8.2% בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2022, בעיקר בשל עליות עלויות הייצור הקשורות בטנדר הסייברטראק, שהחל בייצור בסוף 2023. מנתח השוק דן אייבס מוודבוש הביע אכזבה מהטסלה של טסלה . שיחת רווחים, תוך ציון היעדר תשובות ענייניות בנוגע למרווחים הפוחתים של החברה. הוא ציין כי המשקיעים ציפו לשקיפות רבה יותר לגבי אסטרטגיות תמחור, מבני מרווחים ותנודות בביקוש.
הפחתת המחירים המתמשכת של טסלה בשנה האחרונה נועדה לחזק את המכירות, מכיוון שהיא מתמודדת עם תחרות גוברת מצד יריבים סיניים. בשנה שעברה, BYD הסינית עמדה בביצועים טובים יותר של טסלה, כשהיא עקפה את יצרנית הרכב האמריקאית במכירות בפעם הראשונה. אילון מאסק הכיר ביכולתן של יצרניות הרכב הסיניות, והצהיר כי הן "חברות הרכב התחרותיות ביותר בעולם" וחזה את הצלחתן הגלובלית הפוטנציאלית.
התחרות ההולכת וגוברת מצד יצרניות הרכב הסיניות, כולל BYD, הובילה לחקירת אנטי-דמפינג שיזמו הרשויות באירופה. חקירה זו עלולה לגרום למכסים גבוהים יותר על יבוא מכוניות מסין, שכן "הטלה" מתייחסת לנוהג של ייצוא סחורות מתחת לעלותן בפועל. למרות הכישלונות האחרונים, חלק מהאנליסטים נשארים אופטימיים בזהירות לגבי עתידה של טסלה.
גארט נלסון, אנליסט מניות בכיר ב- CFRA Research , מאמין שההשקה הקרובה של דגם טסלה במחיר סביר יותר בשנים הקרובות עשויה לשמש כזרז נחוץ למניית החברה. בן ברינגר, אנליסט טכנולוגי ב- Quilter Cheviot , רואה עין כסוף, כיוון שהוא צופה סביבה כלכלית נוחה יותר. הורדת שיעורי הריבית עשויה לספק דחיפה לטסלה ולמגזר הרכב הרחב יותר, שכן צרכנים נוטים לממן את רכישות הרכב שלהם בתנאים כאלה.