בצעד מכריע לנטרל את שיעור הילודה הצונח ביפן, הפרלמנט העביר חוק שנועד להגביר את התמיכה בטיפול בילדים באמצעות הגדלת הקצבאות והרחבת חופשת הורות. חקיקה זו היא חלק מרכזי באסטרטגיה של הממשלה לחלוקה הוגנת יותר את עלויות גידול הילדים.
החל משנת 2026, החוק מציג מנגנון מימון חדש הממומן מדמי ביטוח בריאות חודשיים גבוהים יותר. פעולה זו באה בתגובה למספר השיא הנמוך של הלידות בשנת 2023, ומדגישה את האתגרים הדמוגרפיים העומדים בפני המדינה. הממשלה שואפת לייצר 600 מיליארד ין (4 מיליארד דולר) בתחילה, כאשר הסכום יעלה ל-1 טריליון ין עד שנת הכספים 2028. התרומות ישתנו בהתאם להכנסה ולביטוח רפואי ציבורי, עם העלאות חודשיות שנעות בין 50 ין ל-1,650 ין לאדם.
ראש הממשלה פומיו קישידה הדגיש את האופי הקריטי של השנים שקדמו לשנת 2030 בהיפוך הירידה בשיעור הילודה, המיוחסת לרוב לדחיית נישואים ולקשיים כלכליים. החוק החדש נועד לספק תמיכה חזקה יותר למשפחות ולהבטיח חלוקה הוגנת יותר של עלויות גידול הילדים ברחבי החברה.
החקיקה מרחיבה את כיסוי קצבאות הילדים מגיל 15 לגיל 18 ומבטלת מגבלות הכנסה להורים ואפוטרופוסים. בנוסף, הקצבה החודשית עבור ילד שלישי או עוקב תוגדל ל-30,000 ין החל מאוקטובר. החוק גם מרחיב את ההטבות להורים בחופשת טיפול בילדים ומרחיב את הנגישות לשירותי מעונות יום, ומאפשר להם להיות זמינים ללא קשר למצב העסקת ההורים.
כדי להתמודד עם פערים אזוריים, החוק כולל הוראות לתמיכה ציבורית ב"מטפלים צעירים", ילדים המטפלים באופן שוטף בבני משפחה. צעד זה נועד להעניק סיוע אחיד בכל הארץ. שיעור הילודה של יפן נמצא בירידה מתמשכת, כאשר רק 758,631 לידות נרשמו בשנת 2023, ירידה של 5.1 אחוזים מהשנה הקודמת.
זו השנה השנייה ברציפות שבה שיעור הילודה השנתי יורד מתחת ל-800,000. החוק החדש מייצג מאמץ מקיף להתמודד עם מגמה זו ולתמוך במשפחות, המשקף את מחויבותה של הממשלה להתמודד עם האתגרים הדמוגרפיים של המדינה.