בייג'ינג, 23 באוגוסט 2023 /PRNewswire/ — בידידות וחברותיות של אחים, סין ודרום אפריקה – שתי המדינות המתפתחות הגדולות בעולם – אמורות להצעיד את היחסים הדו-צדדיים שלהן צעד קדימה עם שיתוף פעולה פורה יותר ב"עידן הזהב", כאשר מנהיגי שתי המדינות נפגשו בפרטוריה ביום שלישי.
במהלך פגישתו עם נשיא דרום אפריקה סיריל רמאפוסה, שי נזכר בפירות שיתוף הפעולה הדו-צדדי בעשור האחרון, ביניהם בניית המפעל הדרום אפריקאי של יצרנית הרכב הסינית BAIC Group והקמת מכון קונפוציוס באוניברסיטת דרבן לטכנולוגיה ב-2013, ואמר כי הוא שמח לראות את ההתקדמות שהשיגה דרום אפריקה בפיתוח הלאומי.
בשנת 2018, שי ורמאפוסה חשפו את רכב ה-BAIC הראשון אי פעם שהורכב על אדמת אפריקה באמצעות קישור וידאו. לרגל חגיגות דרום אפריקה המארחת את פסגת ה-BRICS ה-15, מפעל BAIC Group בדרום אפריקה אמור לממש את הייצור המקומי של המותגים של BAIC ב-2023.
שי, בביקורו הממלכתי הרביעי בדרום אפריקה, ציין כי הוא עד לצמיחה הנמרצת של יחסי סין-דרום אפריקה, והוסיף כי הוא מקווה ששתי המדינות ימשיכו בידידותן ויעמיקו את שיתוף הפעולה.
שלושת הביקורים הממלכתיים האחרונים שערך שי בדרום אפריקה היו ב-2013, 2015 ו-2018.
קידום הקשרים
השנה מציינים 25 שנה לכינון היחסים הדיפלומטיים בין סין לדרום אפריקה. ב-25 השנים האחרונות, מערכת היחסים הדו-צדדית קודמה משותפות לשותפות אסטרטגית, ולאחר מכן לשותפות אסטרטגית מקיפה.
במאמר שכותרתו "להפליג בספינת הענק של הידידות ושיתוף הפעולה בין סין ודרום אפריקה אל עבר הצלחה גדולה יותר", שי אמר שהיחסים בין סין ואפריקה הם מהתוססים ביותר בעולם המתפתח, והוסיף כי הם נכנסים ל"עידן זהב" עם עתיד מבטיח.
כשדרום אפריקה הפכה רשמית לחברה האפריקאית היחידה ב-2011, BRIC התרחבה ל-BRICS. ב-2015, דרום אפריקה הפכה למדינה האפריקאית הראשונה לחתום על מסמך שיתוף פעולה של יוזמת החגורה והדרך.
כעת בנקודה היסטורית חדשה, שי אמר שהוא מוכן לעבוד עם מקבילו הדרום אפריקאי כדי לדחוף את השותפות האסטרטגית המקיפה בין סין לדרום אפריקה לרמה חדשה.
העמקת שיתוף הפעולה
שי ציין כי היחסים הדו-צדדיים נמצאים בנקודת התחלה חדשה, ואמר שהעמקת שיתוף הפעולה וחיזוק התיאום הם השאיפה המשותפת של שתי המדינות ומשימה שהיא כורח הזמנים.
במחצית הראשונה של 2023, הסחר הדו-צדדי בין סין לדרום אפריקה הגיע ל-28.25 מיליארד דולר, עלייה של 11.7% בהשוואה לשנה, אמר שו ג'וטינג, דובר משרד המסחר, והוסיף כי סין שמרה על מעמדה כשותפת הסחר הגדולה ביותר של דרום אפריקה במשך 14 שנים רצופות, בעוד שדרום אפריקה הייתה שותפת הסחר הגדולה ביותר של סין באפריקה במשך 13 שנים רצופות.
עם מלאי השקעות של יותר מ-10 מיליארד דולר, סין היא אחד ממקורות ההשקעה העיקריים בדרום אפריקה, אמר הדובר.
באופן ספציפי, שני הצדדים יחד בנו והזמינו למעלה מ-10,000 ק"מ של רכבת, כמעט 100,000 ק"מ של כביש מהיר, ומגוון פרויקטים חשובים של תשתית, לרבות שדות תעופה, רציפים, גשרים ותחנות כוח, לפי משרד המסחר של סין.
מעבר לכך, שתי המדינות המתפתחות הגדולות שיתפו בשנים האחרונות פעולה גם במגוון פרויקטים ביחס לכלכלה הדיגיטלית, לטכנולוגיה מתקדמת ולאנרגיה נקייה.
דחיפת הידידות קדימה
מלבד הסחר הדו-צדדי המשגשג, שתי המדינות מתהדרות גם בשיתוף פעולה פורה בחינוך, בתרבות ובתחומים אחרים המאפשרים לאנשים משתי המדינות להכיר זה את זה טוב יותר.
מלבד קיום שלוש פגישות של מנגנון חילופי אנשים ברמה הגבוהה בין דרום אפריקה וסין, סין ודרום אפריקה בונות במשותף גם את Luban Workshop – תוכנית סדנאות מקצועיות סיניות להכשרת כשרונות מעבר לים – כדי לקדם חילופי חינוך מקצועי ושיתוף פעולה בין שתי המדינות, אמר צ'ן שיאודונג, שגריר סין בדרום אפריקה.
סיאבונגה סייפריאן קוולה, שגריר דרום אפריקה בסין, ציין שהעם הדרום אפריקאי אוהב סרטים ותוכניות טלוויזיה סיניות, כמו גם קונג פו סיני והיסטוריה סינית.
בעשור האחרון יותר ויותר סטודנטים מדרום אפריקה למדו בסין ולהיפך.
מתוך הכרה בכך שדרום אפריקה שילבה את הוראת השפה הסינית במערכת החינוך הלאומית שלה בשנת 2015, קוולה אמר שמדריכי טיולים דרום אפריקאים רבים לומדים גם סינית.
נכון לעכשיו, יותר מ-10 אוניברסיטאות בסין הקימו שותפויות עם אוניברסיטאות בדרום אפריקה, ביניהן השותפות בין אוניברסיטת נורמל צפון מזרח בעיר ג'ילין בצפון מזרח סין ואוניברסיטת פרטוריה בדרום אפריקה ב-2012.
בברכתו על הידידות העמוקה של "חברים ואחים" בין סין ואפריקה, שי אמר כי דחיפתה קדימה של הידידות בנקודת ההתחלה ההיסטורית החדשה היא המשימה שהוטלה על-ידי הזמנים.
https://news.cgtn.com/news/2023-08-22/How-China-S-Africa-usher-in-golden-era-for-bilateral-ties-1mtRFQB6wpi/index. html