בייג'ינג, 19 בספטמבר 2023 /PRNewswire/ – המקומיים בהוואנה מקווים שפסגת ה-77 (G77) פלוס סין תהווה כוח מניע לשיתוף פעולה הדוק יותר בין מדינות מתפתחות.
"מדינות מתפתחות צריכות להתפתח, להילחם בעוני ולהתמודד עם נושאים אחרים שמשפיעים עליהן", אמר האדריכל אדי רג'ירו ל-CGTN לקראת האירוע שנערך בשישי ושבת בבירת קובה.
"אני מקווה שהפסגה תתמקד בדרכים להשיג פיתוח בר קיימא באמצעות מדע וטכנולוגיה כדי לחפש דרכים חדשניות יותר למדינות מתפתחות להתפתח", אמרה הסטודנטית לסוציולוגיה סמנתה רוס.
הציפיות שלהם הדהדו את הצהרת הוואנה שאושרה בשבת, שהדגישה את תפקיד המדע והטכנולוגיה וקראה לסביבה פתוחה, הוגנת, מכילה ובלתי מפלה לפיתוח מדעי וטכנולוגי.
ה-G77, שהורכב מ-134 מדינות מתפתחות, סיכם את הפסגה בהוואנה ב-16 בספטמבר והכריז על התאריך כיום המדע, הטכנולוגיה והחדשנות בדרום הגלובלי.
גישור על הפער הדיגיטלי
במהלך הפסגה, לי שי, הנציג המיוחד של נשיא סין שי ג'ינפינג, גם הוא חבר בוועדה המתמדת של הלשכה המדינית של הוועדה המרכזית של המפלגה הקומוניסטית של סין (CPC), קרא לכל המדינות ליהנות באותה מידה מדיבידנדים דיגיטליים, ואמר כי אין להשאיר מדינה מתפתחת מאחור או מחוץ לפיתוח טכנולוגיות ותעשיות חדשות.
הנשיא שי ג'ינפינג נשא דברים בפסגה ה-17 של קבוצת 20 בבאלי שבאינדונזיה בנובמבר 2022 ואמר כי חשוב לגשר על הפער הדיגיטלי, ושלדבריו, מדינות צריכות לקדם במשותף קישוריות בעידן הדיגיטלי ולנקוט צעדים יעילים לקידום אוריינות ומיומנויות דיגיטליות עבור כולם.
חשוב במיוחד לעזור למדינות מתפתחות ולקבוצות מוחלשות להסתגל לטרנספורמציה דיגיטלית ולשאוף לסגירת הפער הדיגיטלי, אמר הנשיא הסיני.
כדי לגשר על הפער הדיגיטלי, סין הקימה את מנגנון שיתוף הפעולה 'דרך המשי הדיגיטלית' עם 17 מדינות וקידמה מנגנון שיתוף פעולה דו-צדדי של דרך המשי במסחר הדיגיטלי עם 29 מדינות, אמר צ'ן צ'ונג'יאנג, אמר עוזר שר המסחר בחודש מרץ.
בנאום בפסגה, יו"ר האיחוד האפריקאי ונשיא קומוריה אזאלי אסומאני שיבח את מאמציה של סין בקידום פיתוח כלכלי עולמי באמצעות שיתוף פעולה דיגיטלי, ואמר כי שיתוף פעולה דיגיטלי הוא חלק חשוב מיוזמת החגורה והדרך.
קידום שיתוף פעולה מדרום לדרום
לי שי גם הדגיש כי שיתוף הפעולה מדרום לדרום הוא תמיד בעדיפות גבוהה בשיתוף הפעולה של סין עם מדינות אחרות.
"סין היא המדינה המתפתחת הגדולה בעולם. לא משנה לאיזה שלב של התפתחות היא תגיע, סין תמיד תהיה חלק מהעולם המתפתח וחברה בדרום הגלובלי", אמר.
ב-BRICS-Africa Outreach ו-BRICS Plus Dialogue ביוהנסבורג באוגוסט, הנשיא שי ג'ינפינג הודיע כי סין הקימה קרן גלובלית לפיתוח ושיתוף פעולה מדרום לדרום במימון כולל של 4 מיליארד דולר, ומוסדות פיננסיים סיניים יקימו בקרוב קרן מיוחדת של 10 מיליארד דולר המוקדשת ליישום יוזמת הפיתוח העולמית (GDI).
ראש ממשלת ג'יבוטי, עבדולקאדר קמיל מוחמד, אמר כי שיתוף פעולה מדרום לדרום הוא דרך חשובה לקידום סולידריות, ובירך גם על ה-GDI, שכן הוא השיג מקרי שיתוף פעולה מוצלחים רבים בדרום הגלובלי במהלך הפסגה.
"כאשר אחים חולקים דעות זהות, חוזקם המשולב יכול לחתוך מתכת", ציטט לי שי אימרה סינית, שקוראת לחברי G77 ולסין לקדם שיתוף פעולה בתחומים של ביטחון תזונתי, הפחתת עוני, תיעוש, פיתוח ירוק, טכנולוגיה דיגיטלית ובינה מלאכותית.
רפורמה בממשל הגלובלי
מזכ"ל האומות המאוחדות, אנטוניו גוטרש, דחק ביום שישי בחברות ה-G77 ובסין לדגול במערכת רב-צדדית המושרשת בשוויון, המספקת עבור האנושות כולה ולא רק עבור מיוחסים.
מדע, טכנולוגיה וחדשנות יכולים לקדם סולידריות ולפתור בעיות נפוצות, אך עם זאת, כיום "הם מלבים לעתים קרובות אי-שוויון ומעמיקים חלוקות", ציין גוטרש.
משרד החוץ הסיני פרסם ביום רביעי הצעה לרפורמה ופיתוח של ממשל גלובלי, המתווה את עמדתה והצעתה של סין לגבי תחומי מפתח של ממשל גלובלי.
בנוגע לפיתוח מדעי, סין הדגישה כי ההתקדמות המדעית והטכנולוגית צריכה להועיל לאנושות כולה, ולא להפוך לאמצעי להגביל ולהכיל את פיתוחן של מדינות אחרות.
ההצעה הדגישה כי מדינות מתפתחות צריכות ליהנות באופן מלא מהזכות לשימושים שלווים במדע ובטכנולוגיה כדי להקל על מימוש יעדי פיתוח בר קיימא, ולהגיב ביעילות לסיכונים ביטחוניים הנובעים מפיתוח מדעי וטכנולוגי.
סין תגביר את החילופים הבינלאומיים ואת שיתוף הפעולה במדע וטכנולוגיה באמצעות ראש פתוח יותר ופעולות, תעבוד עם מדינות אחרות כדי לטפח סביבה פתוחה, הוגנת, שוויונית ולא מפלה לפיתוח מדע וטכנולוגיה, וכן תקדם יתרונות הדדיים ומשותפים, הוסיף.